Afstudeeropdracht VAR

Samen met een medestudent heb ik mijn afstudeeropdracht mogen uitvoeren bij het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. De Verpleegkundige Adviesraad (VAR) in Nij Smellinghe kwam met de vraag om de zichtbaarheid van de VAR richting verpleegkundigen in Nij Smellinghe te verbeteren. En hier begon ons afstudeervraagstuk. Met de methodes Design Thinking en Human Centered Design hebben wij verschillende fases doorlopen om ‘de vraag achter de vraag’ te vormen en om hier een multimediale oplossing voor te ontwikkelen voor de VAR. Na veel gesprekken, interviews, concepten, testen, het inleven in de doelgroep en ga zo maar, hebben wij de echte vraag van de VAR gevonden en de VARhelder methode ontwikkeld.

De VARhelder methode is de multimediale oplossing waarbij de VAR gebruik maakt van een interactieve agenda, een kaart die de adviezen helder maakt en een verandering in mindset. Door het gebruik van deze methode kan de VAR helder communiceren met daadkracht en oefenen ze zo invloed uit op het ziekenhuisbeleid. Dit was wat de VAR eigenlijk nodig had. Dankzij dit wordt de VAR zichtbaar een sterk team.

Bij deze methode hebben we de huisstijl van Nij Smellinghe toegepast. Wel hebben we hier een eigen draai aan gegeven en zelf de logo’s ontwikkeld voor de VARhelder methode.

2019